Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, συμβολίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 20% περίπου του ενήλικου πληθυσμού, πάσχουν από Υπέρταση και ότι θα φθάσουν στο 1,5 δισεκατομμύριο το 2025. Στην χώρα μας ο 1 στους 3 ενήλικες εμφανίζει Υπέρταση. Από αυτούς οι μισοί λαμβάνουν αγωγή και ακόμη λιγότεροι (το 20%) μόνο έχουν ρυθμισμένη την πίεση τους.Η Υπέρταση, συν-ευθύνεται για το 49% των Εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και το 52% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.Συχνά είναι σιωπηλή και δεν προκαλεί , συμπτώματα .

Η θεραπεία είναι ξεχωριστή για τον κάθε άνθρωπο.Πέρα από τα φάρμακα ,όμως ,η υγιεινή διατροφή , η άσκηση , το περιορισμένο αλάτι στη τροφή,η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καπνίσματος,έχουν ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση ,στην αντιμετώπιση της Υπέρτασης.Η Μεσογειακή διατροφή , είναι μια σταθερή αξία για μας στην Ελλάδα , γιατί είναι , πλούσια , σε φυτικές ίνες , με φρούτα,λαχανικά, όσπρια και πολύ λιγότερο κρέας , αλλά προσοχή στο αλάτι.

Η πρόληψη ,είναι η καλύτερη θεραπεία

Χριστίνα Μαλακού, Καρδιολόγος
Εθελόντρια ιατρός στα Δημοτικά ιατρεία
Αντιπρόεδρος ΟΚΠΑ .

Προηγούμενο άρθροΝέα Κοινωνικού Παντοπωλείου:Η Διανομή γευμάτων συνεχίζεται καθημερινά και Σαββατοκύριακο!
Επόμενο άρθροΚαθαρισμός και απολύμανση στα Λύκεια και Γυμνάσια των Βριλησσίων!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων