Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης, συμβολίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 20% περίπου του ενήλικου πληθυσμού, πάσχουν από Υπέρταση και ότι θα φθάσουν στο 1,5 δισεκατομμύριο το 2025. Στην χώρα μας ο 1 στους 3 ενήλικες εμφανίζει Υπέρταση. Από αυτούς οι μισοί λαμβάνουν αγωγή και ακόμη λιγότεροι (το 20%) μόνο έχουν ρυθμισμένη την πίεση τους.Η Υπέρταση, συν-ευθύνεται για το 49% των Εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και το 52% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.Συχνά είναι σιωπηλή και δεν προκαλεί , συμπτώματα .

Η θεραπεία είναι ξεχωριστή για τον κάθε άνθρωπο.Πέρα από τα φάρμακα ,όμως ,η υγιεινή διατροφή , η άσκηση , το περιορισμένο αλάτι στη τροφή,η καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καπνίσματος,έχουν ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση ,στην αντιμετώπιση της Υπέρτασης.Η Μεσογειακή διατροφή , είναι μια σταθερή αξία για μας στην Ελλάδα , γιατί είναι , πλούσια , σε φυτικές ίνες , με φρούτα,λαχανικά, όσπρια και πολύ λιγότερο κρέας , αλλά προσοχή στο αλάτι.

Η πρόληψη ,είναι η καλύτερη θεραπεία

Χριστίνα Μαλακού, Καρδιολόγος
Εθελόντρια ιατρός στα Δημοτικά ιατρεία
Αντιπρόεδρος ΟΚΠΑ .

Previous articleΝέα Κοινωνικού Παντοπωλείου:Η Διανομή γευμάτων συνεχίζεται καθημερινά και Σαββατοκύριακο!
Next articleΚαθαρισμός και απολύμανση στα Λύκεια και Γυμνάσια των Βριλησσίων!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

I accept the Privacy Policy