Όμως γιατί χρειαζόμαστε ύπνο⁉️
✔️Ενώ είμαστε κοιμισμένοι και σε ακινησία, συμβαίνουν πολλές διεργασίες στον εγκέφαλο μας. Αυτές οι διεργασίες είναι τόσο σημαντικές ώστε καθορίζουν την αποτελεσματικότητά μας όσο είμαστε ξύπνιοι.
✔️Οι πληροφορίες που μας πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ενοποιούνται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις τη νύχτα. Αυτό δε βοηθάει μόνο στη διατήρηση της αλληλουχίας των γεγονότων. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και έρχεται με λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.
✔️Ο ύπνος μας βοηθάει, επίσης, να επεξεργαζόμαστε τις συναισθηματικές πληροφορίες. Οι κουρασμένοι εγκέφαλοι βλέπουν τον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο: θυμούνται τις αρνητικές εμπειρίες και τα αρνητικά γεγονότα, ενώ ξεχνούν τις θετικές και ευχάριστες εμπειρίες.
✔️Κατά τη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμαστε και τις τοξίνες. Το β-αμυλοειδές, για παράδειγμα, που έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, είναι εν μέρει εκκαθαρισμένο ενώ κοιμόμαστε.
🛏Τips για να κοιμηθούμε🛏Τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάμε για ύπνο, απενεργοποιούμε την τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο.
🔅Δημιουργούμε συνθήκες χαλάρωσης που ευνοούν τον ύπνο (χαμηλός φωτισμός, έλλειψη θορύβου κλπ.)
🌡Η κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή. Όταν κοιμόμαστε έχουμε μια ελαφρά πτώση στη θερμοκρασία του σώματος.
🥙Αποφύγετε βαριά γεύματα και προτιμήστε κάτι ελαφρύ για βραδυνό.
🛀🏻Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, θα ξεκουράσει το σώμα και θα το προετοιμάσει για ύπνο.
➡️Είναι πολύ σημαντικό να συντονιστείτε και να ορίσετε τι είναι καλό για σας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα άσκοπα ξενύχτια που σας αποδυναμώνουν σωματικά και πνευματικά.
💧Και ένα ΕΞΤΡΑ TIP:
Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι 💆🏼‍♀️ θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Από την Άννα Παπαγεωργίου κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Previous article📌📌1 ΧΡΟΝΟΣ COVID-19 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (O.K.Π.Α.Δ.Β) ανά δομή •ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Next articleΣυνέντευξη για τον απολογισμό του Κοινωνικού Φαρμακείου,από την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΔΒ και Αντιδ/ρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αγωγής Υγείας,κα Β.Αρσένη- Λάμπρου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

I accept the Privacy Policy