Όμως γιατί χρειαζόμαστε ύπνο⁉️
✔️Ενώ είμαστε κοιμισμένοι και σε ακινησία, συμβαίνουν πολλές διεργασίες στον εγκέφαλο μας. Αυτές οι διεργασίες είναι τόσο σημαντικές ώστε καθορίζουν την αποτελεσματικότητά μας όσο είμαστε ξύπνιοι.
✔️Οι πληροφορίες που μας πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ενοποιούνται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις τη νύχτα. Αυτό δε βοηθάει μόνο στη διατήρηση της αλληλουχίας των γεγονότων. Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες και έρχεται με λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.
✔️Ο ύπνος μας βοηθάει, επίσης, να επεξεργαζόμαστε τις συναισθηματικές πληροφορίες. Οι κουρασμένοι εγκέφαλοι βλέπουν τον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο: θυμούνται τις αρνητικές εμπειρίες και τα αρνητικά γεγονότα, ενώ ξεχνούν τις θετικές και ευχάριστες εμπειρίες.
✔️Κατά τη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμαστε και τις τοξίνες. Το β-αμυλοειδές, για παράδειγμα, που έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της άνοιας και της νόσου του Alzheimer, είναι εν μέρει εκκαθαρισμένο ενώ κοιμόμαστε.
?Τips για να κοιμηθούμε?Τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάμε για ύπνο, απενεργοποιούμε την τηλεόραση και το κινητό τηλέφωνο.
?Δημιουργούμε συνθήκες χαλάρωσης που ευνοούν τον ύπνο (χαμηλός φωτισμός, έλλειψη θορύβου κλπ.)
?Η κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστή. Όταν κοιμόμαστε έχουμε μια ελαφρά πτώση στη θερμοκρασία του σώματος.
?Αποφύγετε βαριά γεύματα και προτιμήστε κάτι ελαφρύ για βραδυνό.
??Ένα χαλαρωτικό μπάνιο, θα ξεκουράσει το σώμα και θα το προετοιμάσει για ύπνο.
➡️Είναι πολύ σημαντικό να συντονιστείτε και να ορίσετε τι είναι καλό για σας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα άσκοπα ξενύχτια που σας αποδυναμώνουν σωματικά και πνευματικά.
?Και ένα ΕΞΤΡΑ TIP:
Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι ??‍♀️ θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Από την Άννα Παπαγεωργίου κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Previous article??1 ΧΡΟΝΟΣ COVID-19 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (O.K.Π.Α.Δ.Β) ανά δομή •ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Next articleΣυνέντευξη για τον απολογισμό του Κοινωνικού Φαρμακείου,από την Πρόεδρο του ΟΚΠΑΔΒ και Αντιδ/ρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αγωγής Υγείας,κα Β.Αρσένη- Λάμπρου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

I accept the Privacy Policy