• Για πόσο καιρό πρέπει να απομονωθώ;
  • Πώς θα αντιμετωπίσω τη νόσο στο σπίτι;
  • Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός όποιος προσβάλλεται από τον κορονοϊό;
  • Για να επιστρέψω στην κοινότητα πρέπει ελεγχθώ ξανά και να διαγνωσθώ αρνητικός;
  • Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων;
  • Τι πρέπει να προμηθευτώ;

Παρότι φαίνεται ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον στους περισσότερους είναι ήπια και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εκλείψουν έπειτα από λίγες ημέρες, η θερμομέτρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ καλό είναι να υπάρχει ένα οξύμετρο, η μικρή φορητή συσκευή που μετράει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. ✅Για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων συνιστάται

  • η χρήση κοινών αντιπυρετικών,
  • αντιβηχικών και αποχρεμπτικών φαρμάκων.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι επίσης η καλή ?ενυδάτωση (αρκετό νερό), ?η επαρκής σίτιση και η ?αποφυγή σωματικής κόπωσης.

Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η καταπράυνση των συμπτωμάτων δεν συνεπάγεται ταχύτερη απαλλαγή από τον ιό.

❓Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικός όποιος προσβάλλεται από τον κορονοϊό;
Όλοι όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεταδοτικοί για τουλάχιστον δέκα ημέρες ή και για περισσότερες, στην περίπτωση που κάποιο από τα συμπτώματα, όπως ο βήχας ή ο πυρετός, δεν υποχωρεί.
Όσον αφορά την ανάκτηση της όσφρησης και της γεύσης, ενδέχεται να καθυστερήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τις οσμές και τις γεύσεις, συνεχίζει να είναι μεταδοτικός.
Για να επιστρέψω στην κοινότητα πρέπει να υποβληθώ εκ νέου σε διαγνωστικό έλεγχο και να διαγνωσθώ αρνητικός; Μετά τη λήξη της δεκαήμερης απομόνωσης, όσοι έχουν νοσήσει μπορούν να αρχίσουν εκ νέου να συγχρωτίζονται με άλλους, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο, ?αρκεί να έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα και να είναι απύρετοι επί τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τον τερματισμό της απομόνωσης, δίχως τη λήψη αντιπυρετικών.
Παρότι ο κορονοϊός μπορεί να εντοπιστεί σε νοσήσαντες μετά το πέρας του δεκαημέρου, οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν είναι μεταδοτικοί.
❓Πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον ειδικό για τις διαθέσιμες θεραπείες;
Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολλές πιθανότητες να αναρρώσουν δίχως να χρειαστεί να νοσηλευτούν ή να λάβουν ειδική θεραπεία. ?Σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται πάντα η επικοινωνία με έναν γιατρό, κυρίως στους ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ειδικά όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, η νέα παραλλαγή φαίνεται να είναι τελείως ή σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική σχεδόν σε όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται κλινικά σήμερα. Η έγκριση, την προηγούμενη εβδομάδα, των φαρμάκων της Pfizer και της MSD (Merck στις ΗΠΑ) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για ασθενείς υψηλού κινδύνου, σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι τα εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις αποτελούν την καλύτερη άμυνα κατά της Όμικρον. ❓Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων; Εάν παρατηρηθεί αισθητή επιδείνωση των συμπτωμάτων, επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία με κάποιον γιατρό. Λόγοι ανησυχίας πρέπει να είναι η δύσπνοια, ο επίμονος βήχας και ο υψηλός πυρετός, ενώ όποιος είναι ή αισθάνεται βαριά άρρωστος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθυστερήσει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, θεωρώντας πως η κατάστασή του θα βελτιωθεί σταδιακά
Προηγούμενο άρθρο«ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Κ.Α.Π.Η.) ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΔΑΠ ΜΕΑ)»
Επόμενο άρθροΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2022!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων