Χρόνιο Ροχαλητό
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι,κυρίως άντρες αλλά και γυναίκες ταλαιπωρούνται από το ροχαλητό και τις τραγικές του συνέπειες.Το χειρότερο όμως είναι ότι οι περισσότεροι έχουν συμβιβαστεί με αυτό.Ζουν μαζί με αυτό το πρόβλημα από λίγα χρόνια έως αρκετές δεκαετίες και έχουν μάθει να το θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό.Λες και κάποιος είναι καταδικασμένος να ζει για πάντα με το ροχαλητό και τις τραγικές συνέπειες αυτού.Πιστεύουν ότι το ροχαλητό είναι απλώς μια ιδιαιτερότητά τους,που τους έτυχε και όχι ένα πραγματικό πρόβλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες,συγκεκριμένες συνέπειες και συγκεκριμένη λύση.Έτσι καταλήγουν αρχικά να αγνοούν το πρόβλημα και να συμβιβάζονται με αυτό.Η ποιότητα ζωής τους όμως και η γενική κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνονται και κανένας δεν το συνδέει με το ροχαλητό.
▶️Ποιες είναι οι συνέπειες του χρόνιου ροχαλητού;
Οι επιπτώσεις του ροχαλητού διαχέονται σε πάρα πολλά επίπεδα.Όταν μιλάμε για έντονο ροχαλητό,αυτό σχεδόν πάντα συνοδεύεται από το φαινόμενο της υπνικής άπνοιας.Είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει παύση της αναπνευστικής λειτουργίας.Μπορούν να περάσουν πάρα πολλά δευτερόλεπτα μεταξύ της εισπνοής – εκπνοής. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για πολλούς λόγους.
1. Ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται επαρκώς.Σύμφωνα με μελέτες το χρόνιο ροχαλητό σχετίζεται με αλλοιώσεις στον εγκέφαλο,με το Αλτσχάϊμερ καθώς και με αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό.
2. Το συχνό ροχαλητό προκαλεί υπέρταση και και διαταράσσει το ρυθμό του καρδιακού παλμού,κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια
3.To έντονο ροχαλητό και η υπνική άπνοια κλέβουνε χρόνο από τη ζωή μας
Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες του ροχαλητού που επηρεάζουν την καθημερινότητα;
👉Υπάρχουν όμως και άμεσες συνέπειες,που μας επηρεάζουν άμεσα και πολλές φορές δεν τις συνδέουμε με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
1.Η κακή ποιότητα ύπνου δε μας αφήνει να χορτάσουμε τον ύπνο.Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιος που υποφέρει από ροχαλητό και υπνική άπνοια,ενώ υποτίθεται έχει κοιμηθεί 8 ώρες το βράδυ,στην πορεία της μέρας αισθάνεται να του λείπει ύπνος.Έτσι νιώθει την ανάγκη να αναπληρώσει ύπνο το μεσημέρι
2.Μία άλλη άμεση συνέπεια είναι η καθημερινή κόπωση που στο τέλος γίνεται χρόνια.Μια φαινομενικά ανεξήγητη κόπωση που συνδέεται με μειωμένη όρεξη για εργασία και δραστηριότητες.
3.Οι πρωινοί πονοκέφαλοι τις περισσότερες φορές οφείλονται το ροχαλητό και στην υπνική άπνοια και όχι γιατί στραβοκοιμηθήκατε!
4. Η ξηροστομία και η κακή αναπνοή
5. Η ενόχληση που προκαλείται από το ροχαλητό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι ανυπόφορη.
6.Η υπνική άπνοια γίνεται άμεση αντιληπτή από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τα οποία είναι μια πολύ αγχωτική κατάσταση.Είναι πραγματικά πολύ άσχημα τα μέλη της οικογένειας σου να σε ακούνε κάθε βράδυ να δίνεις “μάχη ζωής” για να πάρεις μια ανάσα
🆘Το ροχαλητό είναι μια απειλή για τη ζωή:
Εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και αποφρακτική υπνική άπνοια παραμονεύουν 👉Οι αιτίες που το προκαλούν : Συνήθως είναι πολλοί παράγοντες μαζί που λειτουργούν συνδυαστικά και προκαλούν το ροχαλητό και όχι μόνο ένας.
✅Οι συνηθέστερες αιτίες είναι
✔️ η παχυσαρκία,
✔️το κάπνισμα, ✔️προβλήματα ανατομικά στη ρινική κοιλότητα ,ή στη γνάθο.
Πολλές φορές συμβάλλουν και ✔️ψυχολογικοί παράγοντες όπως ανήσυχος ύπνος κ.α.
Iατρείο Διαιτολογίας – Διατροφολογίας
Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου που θα κάνουν τη διαφορά.
Σίγουρα έχεις ακούσει ή διαβάσει μέχρι σήμερα διάφορες θεωρίες σχετικά με τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα αναφέρονται στον μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καις κάθε μέρα. Εξαρτάται άμεσα από το φύλο, το ύψος και την ηλικία του κάθε ατόμου ενώ επηρεάζεται από τα επίπεδα ορμονών αλλά και από τη λήψη διαφόρων φαρμάκων.
👉Τι είναι ο μεταβολισμός
Μεταβολισμός είναι το σύνολο όλων των χημικών αντιδράσεων στο σώμα και στην ενεργειακή ισορροπία», αναφέρει ο Brian Fertig, Ενδοκρινολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Διαβήτη & Οστεοπόρωσης και πρόεδρος του τμήματος ενδοκρινολογίας στο Hackensack Meridian Health.
👉Διακρίνεται στον καταβολισμό κατά τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί οργανικό υλικό με σκοπό την παραγωγή ενέργειας και στον αναβολισμό κατά τον οποίο χρησιμοποιεί την ενέργεια για τη σύνθεση συστατικών των κυττάρων. Για τη λειτουργία του μεταβολισμού απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων). 👉Το ποσό της ενέργειας αυτής ανά ημέρα είναι ο μεταβολικός ρυθμός, ο οποίος διακρίνεται στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και στον ρυθμό δραστηριότητας.
👉Η βασική διαφορά μεταξύ του γρήγορου και αργού μεταβολισμού είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 👉Ο γρήγορος μεταβολισμός εξαρτάται από τη γενετική σύνθεση του ατόμου. Υπάρχουν όμως ποικίλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον γρήγορο μεταβολισμό. Αυτοί είναι η θερμογονικότητα των τροφίμων, η ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η μυϊκή μάζα και οι διατροφικές συνήθειες.
▶️Πως ενισχύεις τον μεταβολισμό σου;
1) Χτίσε μυϊκό ιστό
Όσο περισσότερο μυϊκό ιστό έχεις τόσο περισσότερες θερμίδες καις. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσεις μυς είναι η προπόνηση με αντιστάσεις. Κάθε 2 κιλά μυϊκής μάζας που έχεις στο σώμα σου θα σε βοηθήσουν να καις 90 θερμίδες επιπλέον την ημέρα.
2) Βάλε στη ζωή σου την αερόβια άσκηση
Ιδανικά βγες για περίπατο μισή ώρα καθημερινά. Τα 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας πέντε φορές την εβδομάδα θα ενισχύσουν άμεσα τη μεταβολική λειτουργία.
3)Βάλε στη διατροφή σου τροφές με φυτικές ίνες
Μερικές από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών είναι οι σπόροι chia, τα φασόλια, οι φακές, το αβοκάντο και ορισμένα φρούτα όπως τα raspberries.
4) Απόφυγε τη ζάχαρη
Μην καταναλώνεις συχνά διάφορα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, κέικ κ.ά) αφού είναι εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη και σε γεμίζουν με θερμίδες.
5)Πιες πολύ νερό
Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξη μας για φαγητό. Οι ειδικοί συνιστούν να πίνεις καθημερινά 2,5-3 λίτρα νερού.
⭕Για ραντεβού ελέγχου βάρους και μείωσης του με ατομικό πρόγραμμα παρακολούθησης δωρεάν, μπορείτε να τηλεφωνήσετε  στο 210-8045564, στα Δημοτικά Ιατρεία στην Λ.Πεντέλης 62.
🩸Διότι η ποιότητα ζωής μας είναι επιλογή, όπως και το να είμαστε υγιείς.
Previous article🐞Γίνε κι εσύ Νονός! Χάρισε αγάπη και χαμόγελα στα παιδιά του Δήμου Βριλησσίων- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Next articleΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – Ιατρείο Ποδολογίας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

I accept the Privacy Policy