Τι είναι η Προφορική Ιστορία
?Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), ως φορέας διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού και της πρόσληψής του διαχρονικά, και η Πρωτοβουλία του Συντονιστικού των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ), οι οποίες από το 2011 λειτουργώντας συλλογικά και συνεργατικά έχουν συγκροτήσει ένα πανελλαδικό Δίκτυο Προφορικής Ιστορίας «από τα κάτω», συνδιοργανώνουν μια Ημερίδα Διαλόγου στις 27 Οκτωβρίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
✅Η Ημερίδα Διαλόγου για την Προφορική Ιστορία περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες και αντίστοιχα στρογγυλά τραπέζια που αφορούν τη διαχείριση των αρχείων και τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία, τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, καθώς και τη διάχυση της προφορικής ιστορίας στην κοινωνία.
Σε αυτή την ημερίδα συμμετέχει κ η Ομάδα προφορικής ιστορίας του δήμου Βριλησσίων με οπτικοακουστικό υλικό αφηγήσεων και ενημέρωση για την δημιουργία Λευκώματος που για πρώτη φορά αποτυπώνει μέσα και από προφορικές συνεντεύξεις, την ιστορία της πόλης μας.
Το Λεύκωμα μας θα παρουσιαστεί και παραδοθεί στους κατοίκους και στην εκπαιδευτική κοινότητα, τέλος Νοεμβρίου σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό μας κέντρο.

Ειδικότερα η ομάδα προφορικής ιστορίας Δήμου Βριλησσιων (ΟΠΙΒΡΙΛ) συμμετείχε στην 3η γιορτή των ομάδων προφορικής ιστορίας που πραγματοποιείται στην Εθνική βιβλιοθήκη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η παρουσίαση περιελάμβανε ενδεικτικά αφηγήσεις 4 αφηγητών (κ.Καντας,κ.Ιωαννιδης, κ.Νοταρης, κα Βλαχανδρεα) και ένα σπάνιο συλλεκτικό ντοκιμαντέρ από αργία της Καθαράς Δευτέρας στα Βριλήσσια του 1959 από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας Νοταρη. Επίσης ανακοινώθηκε και προσφέρθηκε ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Ιστορικό κα Τασούλα Βερβενιωτη, το λεύκωμα για τα 70 χρόνια Βριλήσσια ,το οποίο περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο της Προφορικής Ιστορίας ΟΠΙΒΡΙΛ, με 45 κομμάτια απομαγνητοφωνημένων συνεντεύξεων Βριλησσιωτων . Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στην πόλη μας τέλος Νοεμβρίου.

?Η παρουσίαση συνεντεύξεων αφορούσε την καθημερινότητα των Βριλησσιωτων πριν 75 έτη. Η ομάδα προφορικής ιστορίας αποτελείται από την Συντονίστρια κ.Νίκη Γαμβρουλα-Κοροβυλα, την κα Βιργινία Παππά,τον κ.Νίκο Κωστούλα, την κ. Έφη Παγωτελη,την κ.Έλενα Μαλεφακη, την κ.Μαρία Τριβιζα,την κ.Β.Αρσενη-Λαμπρου.
?Η ΟΠΙΒΡΙΛ ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΟΚΠΑΔΒ το 2017 και τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν από την κα Τασούλα Βερβενιωτη, Ιστορικό . Οι συνεντεύξεις πραγματοποιούνται , καταγράφονται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της Βρετανικής βιβλιοθήκης. Η ομάδα ανανεώνεται με νέα μέλη μετά το πέρας της απαιτούμενης εκπαίδευσης. Σκοπός της ομάδας αυτής η καταγραφή συνεντεύξεων και η αποτύπωση της πορείας των κατοίκων στα Βριλήσσια και προς την πόλη αυτή, καθώς και τις συνθήκες ζωής, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά, αθλητικά, εκπαιδευτικά, σε βάθος χρόνου μέχρι σήμερα,αλλά και η αποτύπωση της ιστορίας του τόπου από αρχαιοτάτων χρόνων.
?Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην πρώτη αποτύπωση της ιστορίας της πόλης μας.
Σημ..”Ευχαριστούμε τον κ. Καντά για να διάθεση μεταφορικού μέσου για την ομάδα ΟΠΙΒΡΙΛ και τους συνεργάτες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
?Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Βριλησσιων κ.Ξένο Μανιατογιαννη και την Αντιδ/ρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ Αγωγής Υγείας -Πρόεδρο του ΟΚΠΑΔΒ Β.Αρσενη-Λαμπρου, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν την κάθε προσπάθεια της ομάδας για τη επίτευξη της δημιουργίας του Λευκώματος 70χρονια ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
?

Προηγούμενο άρθροΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ 1η συνάντηση διαδικτυακά με θέμα: ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ
Επόμενο άρθροΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 12.11.2022 ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων