Δομή ψυχολογικής διάγνωσης-υποστήριξης & συμβουλευτικής (τηλ για R/V 210-8045564)

Ψυχοθεραπεία: επένδυση στον εαυτό μας

Πολλές φορές είναι πιο εύκολο να καλύψουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες και αγωνίες με επιλογές εφήμερης διάρκειας, αλλά άμεσης δράσης. Μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδος μπορεί να «συγκαλυφθεί» με αγορές ή με κατανάλωση αλκοόλ, φαγητού κτλ. Η προσωρινή ανακούφιση από τον ψυχικό πόνο προσδίδει ένα αίσθημα ικανοποίησης, όμως για να υπάρξει ψυχική μετακίνηση χρειάζεται χρόνος και δουλειά.
Είναι λογικό να μας φοβίζει το τι θα αποκαλυφθεί, άλλωστε γι΄αυτό και το αποσιωπούμε με διάφορες αμυντικές διεργασίες. Παρόλα αυτά είναι ακόμα πιο ψυχοφθόρο να απωθούμε διαρκώς δυσεπίλυτα τραύματα. Έχουμε συνηθίσει να δεσμευόμαστε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας ταλαιπωρούν. Ποτέ δεν είναι αργά να επενδύσουμε σε μια υγιή διαδικασία. Να αφοσιωθούμε σε μη ψυχοφθόρες καταστάσεις.
Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτός που ακολουθεί θεραπεία είναι αδύναμος ή ευθυνόφοβος. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο πιο δύσκολο είναι να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό που μας δυσκολεύει από το να πάρουμε ένα «χάπι» για να περάσει ο πόνος.
Και μπορούμε να αναλογιστούμε τις φορές που έχουμε αναθέσει σε ειδικούς να μας λύσουν το πρόβλημα. Στη θεραπεία χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές. Ο θεραπευόμενος δεν ακολουθεί οδηγίες, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία ψυχικής ενηλικίωσης. Μας αξίζει να μάθουμε να συμμετέχουμε και όχι να παρακολουθούμε τη ζωή μας σαν ταινία που επαναλαμβάνεται σε μια οθόνη.
Είναι δύσκολο και άβολο να επενδύουμε στον εαυτό μας, να τον φροντίζουμε, να του δίνουμε χώρο και χρόνο για να σκεφτούμε για αυτόν. Ίσως να είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και να μην είχε επενδύσει κανείς σε εμάς πρωτύτερα. Ίσως να νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε γιατί δεν νιώσαμε ποτέ ότι είμαστε άξιοι αποδοχής, προσοχής και εμπιστοσύνης. Μας αξίζει να επενδύσουμε στον εαυτό μας, μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας και όχι με προβληματικό τρόπο, ακόμα και αν δεν το έκανε κανείς νωρίτερα.
Ποτέ δεν είναι αργά να αναλογιστούμε το κόστος του να μένουμε αδρανείς ή του να συνεχίσουμε να δρούμε με λάθος διεργασίες. Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να σκεφτεί τι μας εμποδίζει να επενδύσουμε στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευημερία. Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος για να τον ξοδεύουμε σε λάθος διαδικασίες.
-Κουτελιά Αγγελική, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Προηγούμενο άρθροΣχολή γονέων με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια
Επόμενο άρθροΟ ρόλος του πατέρα : η ενεργητική παρουσία κάνει τη διαφορά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων