– Τι έχεις;
– Τίποτε
Πόση ματαίωση χωρά άραγε μέσα σε αυτή τη μικρή λέξη; Τι πραγματικά εννοούν άντρες και γυναίκες όταν απαντούν στους οικείους τους με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν λένε την αλήθεια αλλά επιλέγουν να πουν ακόμη ένα ψέμα που στέκεται επάξια δίπλα στο άλλο ψέμα : “Τι κάνεις;” – “Καλά” . Πως κατέληξε τελικά αυτός ο διάλογος να γίνει μιμίδιο που σκορπά γλυκόπικρα γελάκια;
Η λέξη “τίποτε” κρύβει πολλά συναισθήματα και σκέψεις. Κρύβει πόνο, φόβο , απογοήτευση και παραίτηση. Επιμένοντας λίγο παραπάνω θα μάθουμε ότι το άτομο που απαντά “τίποτε” έχει βρεθεί στο παρελθόν να περιγράφει με σαφήνεια το τι έχει μόνο και μόνο για να ακυρωθεί συναισθηματικά από αυτόν που ρώταγε. “Μα γιατί το λες αυτό;” – “Τα πράγματα δεν είναι έτσι” – “Ένα αστείο ήταν” – “Μήπως είσαι πολύ ευαίσθητος”; – “Άμα είναι έτσι να μην μιλάω καθόλου”, “Όχι δεν έγινε έτσι” είναι μόνο λίγες από τις φράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την πρόθεση του άλλου όχι να ακούσει το τι έχω να πω αλλά να ακυρώσει αυτό που λέω.
Μέσα από συνεχόμενους καυγάδες, πικρία και εντάσεις οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους οχυρώνοντας τον πίσω από αυτή την ασπίδα.
– Τι έχεις;
– Τίποτε
Νάνσυ Ψημενάτου
Προηγούμενο άρθροΤομέας Ψυχολογικής Διάγνωσης και Υποστήριξης:25 Νοεμβρίου-Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Επόμενο άρθροΔημοτικά Ιατρεία: Νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα ενηλίκων 2020-2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων