Σε λίγο ξεκινά το σχολείο…
Προετοιμασία του παιδιού για σταδιακη ένταξη στο σωστό πρόγραμμα ύπνου μετά τις διακοπές
Στις διακοπές οι συνήθειες και το πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει. Φυσικά αναστατώνεται και το πρόγραμμα του ύπνου. Τι γίνεται όμως όταν οι μέρες για επιστροφή στο σχολείο πλησιάζουν…

1. Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, συνεργαζόμαστε με το παιδί για να επιστρέψει σε κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου για το σχολείο – Κάθε βράδυ, ορίζουμε μια ώρα για ύπνο, και κάθε πρωί μια ώρα για να ξυπνήσει. Τις επόμενες μέρες και προοδευτικά ζητάμε απ’ το παιδί να πηγαίνει για ύπνο και να ξυπνάει λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε φορά. Βεβαιωνόμαστε ότι όταν θα ξεκινήσει το σχολείο, θα ξυπνήσει χορτάτο από ύπνο ανάλογα με την ηλικία του.

2. Διατηρούμε το πρόγραμμα ύπνου – Μόλις καθιερωθεί το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας, δεν το αλλάζουμε χωρίς λόγο! Ακόμη και τα σαββατοκύριακα, καλό θα είναι να τηρείται το ίδιο πρόγραμμα, ή τουλάχιστον κοντά στο καθημερινό πρόγραμμα.

3. Δημιουργούμε μια χαλαρωτική ρουτίνα για τον ύπνο. Πριν από την ώρα του ύπνου, δημιουργούμε μια «ήσυχη ώρα» για να επιτρέψουμε στο παιδί να χαλαρώσει. Η ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως μπάνιο και παραμύθια (για μικρά παιδιά) ή χρόνο ανάγνωσης (για μεγαλύτερα παιδιά).

4. Λίγο πριν τον ύπνο περιορίζουμε την τηλεόραση, τα tablet και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορεί να αποσπάσουν το παιδί από το να κοιμηθεί.

5. Αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν τον ύπνο – ένα βαρύ γεύμα μπορεί να φανεί εμπόδιο σε έναν καλό και απερίσπαστο ύπνο.

6. Αποφύγουμε την καφεΐνη. Και όμως τα κλασικά αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να περιορίζονται μετά το μεσημέρι και ειδικά τη νύχτα. (ένας ακόμη καλύτερος κανόνας είναι να μην καταναλώνονται καθόλου). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καφεΐνη έστω και σε μικρές ποσότητες πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να κοιμηθεί το παιδί.

7. Διατηρούμε ένα ήσυχο περιβάλλον υπνοδωματίου κατάλληλο για ύπνο – σκοτεινό δωμάτιο, άνετο κρεβάτι και κατάλληλη θερμοκρασία, να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο του ύπνου ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές. Υπονομεύει και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο.

8. Να είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας – Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ένα παιδί να ακολουθήσει τον τρόπο μας, περισσότερο από το να τον ακολουθούμε εμείς οι ίδιοι. Απλό, αλλά δεν το κάνουμε πάντα! Δημιουργούμε τον δικό μας κανονικό κύκλο ύπνου και διατηρούμε ένα σπίτι που προάγει τον υγιή ύπνο.

Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστεί το παιδί στο σχολικό πρόγραμμα ύπνου, τόσο καλύτερα θα αισθανθεί στα πρώτα πρωινά ξυπνήματα για τα μαθήματα. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για να νιώθουμε ξεκούραστοι και να έχουμε ενέργεια. Και αφού ένα νέο σχολικό έτος ξεκινάει θα την χρειαστούμε σίγουρα!

Καλή σχολική χρονιά!

Προηγούμενο άρθρο9ος Γενικός Κύκλος ReGeneration: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Ευκαιρίες Απασχόλησης σε Νέους και Νέες με ή χωρίς αναπηρία
Επόμενο άρθροΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων