• ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝΠαρασκευή 5/5/2023

Με Εισηγήτρια την Εύη Ξυραφά και θέμα:

“Τί κληροδοτούν οι γονείς στα παιδιά, άθελά τους;”- Σεμινάριο στη Σχολή Γονέων του Δήμου Βριλησσίων

Το αιώνιο επιστημονικό δίλημμα έχει πλέον απαντηθεί: “Nature or nurture?” Δηλαδή τι επηρεάζει περισσότερο τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, η φύση (το DNA) ή η ανατροφή του; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα η ανατροφή, επομένως το περιβάλλον.

Στην περίπτωση όμως των γονιών σε σχέση με τα παιδιά τους, η αλήθεια είναι ότι τα επηρεάζουν και με τους δύο τρόπους καθοριστικά, μέσω και του DNA και της ανατροφής που τους δίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι, το τι μεταδίδουν μέσω του DNA μπορούν να το ανακαλύψουν εύκολα μέσα από τεστ ή ιατρικές εξετάσεις, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ως προς την ανατροφή.

Πρώτον, δεν υπάρχει τεστ που να σου πιστοποιεί τι μεταδίδεις στα παιδιά μέσω της ανατροφής. Δεύτερον, ως ανατροφή εννοούμε αυτά που μεταδίδεις συνειδητά ως γονιός ή ασυνείδητα; Κι αν αυτά που κληροδοτείς ασυνείδητα έχουν πιο καθοριστική επίδραση στη συνολική ζωή των παιδιών σου, εκεί τι γίνεται;

Αφού λοιπόν οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους εφ’ όρου ζωής, σαν να “στιγματίζουν” και την ενήλικη ζωή τους, δεν είναι καλό να ξέρουν πώς ακριβώς το κάνουν;

Ποιά είναι αυτά τα στοιχεία που κληροδοτούν οι γονείς στα παιδιά τους άθελά τους και τα “προικίζουν” με μία προίκα που και οι ίδιοι θα ντρέπονταν να δώσουν. Ή αντιθέτως θα ήταν περήφανοι, γιατί θα ήξεραν ότι έκαναν καλή δουλειά με τα παιδιά τους και τα εφοδίασαν για μια ζωή.

Στο νέο δωρεάν σεμινάριο της Σχολής Γονέων του Δήμου Βριλησσίων θα καλύψουμε αυτό το ιδιαίτερα πρωτότυπο θέμα. Τίτλος του “Τι κληροδοτούν οι γονείς στα παιδιά, άθελά τους;”

Η εισηγήτρια Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια, θα μοιραστεί τι έχει παρατηρήσει προσωπικά, μέσα από την 22ετή εμπειρία της στην εκπαίδευση, ό,τι επιδρά καταλυτικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει.

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11) στην αίθουσα Νέστωρ, την Παρασκευή 5/5 και ώρες 18.30-20.30. Ώρα προσέλευσης στις 18.15.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Σε όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται για το τι “κληρονομιά” θέλουν να αφήσουν στα παιδιά τους.

Σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, θεραπευτές, coaches, που γενικότερα ενδιαφέρονται να μάθουν τι στιγματίζει τη συμπεριφορά μας και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε, εφόσον θέλουμε.

Σε οποιονδήποτε έχει περιέργεια για το θέμα.

Θέματα που θα καλυφθούν στο σεμινάριο

– Τα 4 στάδια ανάπτυξης ικανοτήτων και πώς σχετίζονται με τη συμπεριφορά των παιδιών.

– Πώς οι γονείς προκαλούν στα παιδιά τους “μαθημένη ανικανότητα” και πώς να το αποφύγουν;

– Πώς θέτουν τον “οικονομικό θερμοστάτη” των παιδιών τους στο επίπεδο που είναι και οι ίδιοι;

– Τί μαθαίνουν τα παιδιά μιμητικά που δεν φαντάζονται καν;

– Γιατί είναι απαραίτητα τα όρια και οι κανόνες συμπεριφοράς στο σπίτι;

– Πώς να μην στιγματίζουν τα παιδιά με τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, φόβους και περιοριστικές πεποιθήσεις.

– Και άλλα πολλά πολλά…

Τα υπόλοιπα θέματα τα αφήνουμε ως έκπληξη, για να τα ανακαλύψουν όσοι βρεθούν κοντά μας την Παρασκευή 5 Μαΐου.

Θα είναι ένα σεμινάριο-εμπειρία ζωής γιατί θα σας ανοίξει τα μάτια σε όλα αυτά που δεν φαντάζεστε και δεν μπορείτε να φανταστείτε. Επειδή το στάδιο της ασυνείδητης ανικανότητας αφορά όλους μας, καθώς δεν ξέρεις, αλλά και δεν ξέρεις ότι δεν ξέρεις, είναι απαραίτητο οι γονείς να κρατάνε ένα ανοιχτό μυαλό στη γνώση.

Σε κανέναν γονιό δεν δόθηκε manual όταν γεννήθηκε το παιδί του, άρα τα περισσότερα τα ανακαλύπτουν εμπειρικά. Η “δοκιμή και το λάθος” όμως, που προϋποθέτει η εμπειρική μάθηση, είναι ο πιο επώδυνος, χρονοβόρος και κοστοβόρος τρόπος μάθησης.

  • Μην σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια μόνοι σας, όταν έχετε τόσο εύκολα πρόσβαση στη γνώση μέσα από το δώρο της Σχολής Γονέων. Ραντεβού την Παρασκευή 05/05 στις 18.15 για να μάθετε τι “ψυχή θα παραδώσετε στα παιδιά σας”…

 

 

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΠΗ MAIOY 2023
Επόμενο άρθρο“Γεφυρώνοντας Γενεές- Μια ιστορία Διαφορετικότητας, Ισότητας, Συμπερίληψης”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων