Μια από τις βασικότερες αρχές στην Ανάλυση της Συμπεριφοράς ορίζει πως ό, τι αφήνουμε στην τύχη του (και δεν φροντίζουμε να διαμορφώσουμε μεθοδικά), ρισκάρουμε να θεμελιωθεί με τρόπους που δεν είναι προς το συμφέρον μας. Ένα από τα πεδία που μένει συχνά “αρύθμιστο” είναι η σεξουαλική συμπεριφορά.
Η σεξουαλική συμπεριφορά διαμορφώνεται από το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις του παιδιού με αυτό από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους αναφορικά με τη σωματική τους ασφάλεια μεταξύ 3 και 5 ετών:
Χρησιμοποιώντας κατάλληλο λεξιλόγιο όταν ονοματίζουμε τα μέρη του σώματος (χωρίς να χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις ή υποκοριστικά).
Εξηγώντας ποια είναι τα επιθυμητά αγγίγματα και ποια όχι (π.χ αγκαλιά, αλλαγή πάνας σε αντίθεση με το να χτυπάω κάποιον ή να αγγίζω ευαίσθητα σημεία στο σώμα του).
Ελέγχοντας την έκθεση στα media για την αποφυγή μίμησης ανεπιθύμητων σεξουαλικών συμπεριφορών.
Λειτουργώντας ως πρότυπα μίμησης για τα παιδιά, προστατεύοντας την ιδιωτικότητά μας.
Αποφεύγοντας να τα πιέζουμε να εκδηλώνουν συμπεριφορές που δεν επιθυμούν (π.χ.να τα αγκαλιάσει ή να τα φιλήσει κάποιο πρόσωπο ακόμη κι αν είναι οικείο στο παιδί)
Επαναλαμβάνοντας τις πληροφορίες τακτικά, όταν μας δίνετε η ευκαιρία (π.χ όταν κάνουνε μπάνιο, πριν τον ύπνο ή σε κάθε νέα κατάσταση που πρόκειται να εκτεθούν)
Να είστε έτοιμοι να δεχτείτε πολλές ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντάτε με σαφήνεια και συντομία, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.
Αποφύγετε να γελάσετε (ακόμη κι αν σας πουν κάτι χαριτωμένο) ή να θυμώσετε και επικεντρωθείτε στις αντιδράσεις του παιδιού σας.
#sexual behavior# healthy sexual bounderies#parents training#social sexual behavior#
Previous article⭕️Αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου covid-19 στο Δήμο Βριλησσίων στις 27 Ιουλίου 2021!
Next articleΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ – Ε.Ε.Τ.Α.Α

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

I accept the Privacy Policy