Αγαπητοί Γονείς,

Καλή σχολική χρονιά!

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Τα σχολεία ξεκινούν!

Ως γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμπεριφορά μας προς τη σχολική ζωή του παιδιού μας έχει σπουδαίο αντίκτυπο στο ίδιο.

Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζονται ορισμένες συμβουλές προς τους γονείς σχετικά με τη σχολική καθημερινότητα του παιδιού τους:

  1. Αντιμετωπίστε το σχολείο σαν μία υποχρέωση που έχει το παιδί στην οποία χρειάζεται να ανταποκριθεί αναλόγως.
  2. Το παιδί να μάθει να ανταποκρίνεται στις σχολικές του υποχρεώσεις μόνο του, από μικρή ηλικία.
  3. Όταν το παιδί αναζητήσει τη βοήθειά σας σχετικά με κάποιο σχολικό μάθημα, δείξτε του ότι είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε, αλλά όχι για να διεκπεραιώσετε εσείς την όποια υποχρέωση έχει.
  4. Αποφεύγετε να ακυρώνετε το ρόλο του δασκάλου (π.χ. «Σας βάζει πάρα πολλές εργασίες», «Δεν είναι καλός δάσκαλος»). Οποιαδήποτε ένσταση έχετε σχετικά με τον τρόπο εργασίας του δασκάλου, απευθυνθείτε στον ίδιο, αν το κρίνετε αναγκαίο.
  5. Αποφύγετε τη σύγκριση της σχολικής επίδοσης του παιδιού σας με αυτή των συμμαθητών του (π.χ. «Η Ελένη και ο Δημήτρης έγραψαν καλύτερα από σένα στην ιστορία»).
  6. Μην ενισχύετε τον ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά (π.χ. «Εσύ να γράψεις καλύτερα στο διαγώνισμα των μαθηματικών από τους υπόλοιπους»).
  7. Αποφύγετε την αυστηρή επίπληξη όταν η σχολική του επίδοση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.
  8. Αποφύγετε την προβολή των δικών σας ανεκπλήρωτων ονείρων στο παιδί σας (π.χ. Κάποιο επάγγελμα ή τέχνη με τα οποία επιθυμούσατε να ασχοληθείτε).
  9. Μην επιβαρύνετε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού από μικρή ηλικία (αθλητικές δραστηριότητες, ενασχόληση με τέχνες). Αφήστε το ίδιο να διαλέξει – αν θέλει – κάποια δραστηριότητα.
  10. Είναι χρήσιμο για το παιδί να έχει καθημερινά ελεύθερο χρόνο για να ξεκουράζεται και να παίζει πριν κοιμηθεί.

Συχνά οι γονείς προκειμένου να δώσουν τα εφόδια για μία άρτια επαγγελματική πορεία στα παιδιά τους, υιοθετούν συμπεριφορές που δεν αποδίδουν με τον τρόπο που οι ίδιοι πιστεύουν. Ο ρόλος του γονέα ως συμμάχου δίπλα στο παιδί που διανύει το ταξίδι του προς τη γνώση, ενισχύει το κίνητρό του για προσπάθεια και βελτίωση της σχολικής του επίδοσης. Ειδάλλως, το παιδί θα εκδηλώσει απέχθεια προς το σχολείο και σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτό. Τέλος, οι γονείς ενδείκνυται να αναζητήσουν τη συνεργασία με ένα ειδικό σε περίπτωση προβληματισμού.

Μαρία Βράιλα – Ψυχολόγος

👉Υ. Γ.

Για 8η συνεχή χρονιά η Σχολή Γονέων είναι δίπλα στους γονείς. Αφού ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μπείτε στους ρυθμούς που χρειάζονται , τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της Σχολής Γονέων δια ζώσης ξανά.

✅Δηλώστε Συμμετοχή στα τηλέφωνα:

210-6135611,210-8045564 ή στο e-mail ky@vrilissia.gr

👉Οι συναντήσεις μας λαμβάνουν χώρα στο πνευματικό κέντρο επί της οδού Κισσάβου για όλους τους γονείς, και στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου δημοτικού επί της οδού Σπάρτης, για την ομάδα των μπαμπάδων.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Αγιασμού Σχολικού Έτους 2022-2023 στο Δήμο Βριλησσίων
Επόμενο άρθροΜαζεύουμε Σχολικά γιατί… Το Παιδί Πάνω Από Όλους!16/9/2022 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!10:00-18:00 ΣΤΟΝ ΟΚΠΑΔΒ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων