Συγκεκριμένα τρόφιμα, ανάμεσά τους το αρνάκι, αλλά και το κόκκινο κρασί, φαίνεται πως συμβάλλουν στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας κατά το γήρας και μπορούν να αποσοβήσουν έτσι τον κίνδυνο άνοιας, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει συγκεκριμένες τροφές με την πνευματική ικανότητα στην τρίτη ηλικία.
- Το τυρί έχει την ισχυρότερη προστατευτική δράση για τη γνωστική λειτουργία από τις απειλές του γήρατος
- Το κόκκινο κρασί σε καθημερινή βάση βελτίωσε τη γνωστική ικανότητα
- Το αρνί εβδομαδιαίως -αλλά όχι άλλο κόκκινο κρέας – συνέβαλε μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας
- Το αλάτι σε αλόγιστη χρήση αποδείχθηκε επικίνδυνο για όσους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, όχι για τον γενικότερο πληθυσμό.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφολογίας, επεσήμανε την έκπληξη από τη διαπίστωση πως τα τυριά και το κόκκινο κρασί αποδεικνύονται σύμμαχοι την πνευματικής διαύγειας, αλλά και την ανάγκη επιβεβαίωσης των συμπερασμάτων τους από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος διδάκτωρ Brandon Klinedinst που συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε πόσο σημαντικές είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές για την αποτροπή της άνοιας και της γνωστικής εξασθένισης. Ευρήματα σαν αυτά συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση σχετικά με τη φύση της νόσου Αλτσχάιμερ
ygeiamou.gr