Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915), εξ ου και η ονομασία της.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει, εξάλλου, όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς και υπολογίζονται σε 400.000 στην Ελλάδα επωμίζονται δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.
Στον δήμο μας στα Δημοτικά και Κοινωνικά Ιατρεία, λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης σε συνεργασία με την Γεροντολογική εταίρα κ τον “Νέστωρ”. Από το 2015 μέχρι σήμερα. Λειτουργούμε επίσης από το 2018 ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης με τεράστια συμμετοχή. Ενώ εξυπηρετούν στα Δημοτικά Ιατρεία, δύο ψυχίατροι, 1νευρολογος, και 14 ψυχολόγοι ,1Κοινωνικη Λειτουργός.
Συνεχίζουμε..
Για ραντεβού για τεστ καλέστε στο τηλέφωνο:210-8045564

Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΤΙΚΑ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ:ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Επόμενο άρθροΤμήμα Ψυχολογικής Διάγνωσης και Υποστήριξης: Τι δεν κάνουν οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων