Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο).
▶️Η μυοκαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα και προκαλεί γρήγορο ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
? Συμπτώματα
Εάν έχετε ήπια περίπτωση μυοκαρδίτιδας ή είστε στα αρχικά στάδια, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ή αυτά να είναι ήπια, όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια.
▶️Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου. Τα συνήθη συμπτώματα μυοκαρδίτιδας είναι:
✅Πόνος στο στήθος
✅Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
✅Δύσπνοια,τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και σωματικής άσκησης
✅Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και το πέλμα
✅Κούραση
✅Πόνοι στο σώμα
✅Πόνος στις αρθρώσεις
✅Πυρετός
✅Πονόλαιμος
✅Διάρροια
✅Μυοκαρδίτιδα σε παιδιά
?Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα, μπορεί να εκδηλώσουν τα εξής συμπτώματα:
✅Πυρετός
✅Λιποθυμία
✅Δυσκολίες στην αναπνοή
✅Ταχεία αναπνοή
✅Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
?Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα ?πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Εάν είχατε λοίμωξη, έχετε τον νου σας για τα συμπτώματα και ενημερώστε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανιστούν. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μεταβείτε στα Επείγοντα νοσοκομείου ή ζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.
? Αιτίες
Συχνά, η αιτία της μυοκαρδίτιδας δεν εντοπίζεται. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, αλλά η πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας είναι σπάνια. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
✅Ιοί: Πολλοί ιοί συνδέονται συνήθως με μυοκαρδίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (αδενοϊός), την COVID-19, την ηπατίτιδα Β και C, τον παρβοϊό (προκαλεί ένα ήπιο εξάνθημα, συνήθως σε παιδιά) και τον ιό του απλού έρπητα.✅ Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις,✅ η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και✅ η ερυθρά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινό σύμπτωμα σε άτομα✅ με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.
?Βακτήρια: Πολλά βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί διφθερίτιδα και το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο του Lyme.
✅Παράσιτα: Μεταξύ αυτών είναι παράσιτα όπως το Trypanosoma cruzi και το τοξόπλασμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μεταδίδονται από έντομα και μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος Chagas.
?Μύκητες: Λοιμώξεις ζύμης, όπως candida, μύκητες όπως ο ασπέργιλλος και άλλοι μύκητες, όπως το ιστόπλασμα, που συχνά εντοπίζονται σε περιττώματα πουλιών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
?Μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται επίσης μερικές φορές από:
✅Φάρμακα ή σχετικά σκευάσματα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά (όπως πενικιλίνη και σουλφοναμίδη), ορισμένα αντεπιληπτικά φάρμακα και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.
?Χημικά ή ακτινοβολία: Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και η ακτινοβολία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.
?Άλλες ασθένειες: Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση του Wegener, η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων και η αρτηρίτιδα του Takayasu.
?Πιθανές επιπλοκές
Η σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να βλάψει μόνιμα τον καρδιακό μυ, προκαλώντας πιθανώς:
▶️Συγκοπή: Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει τον μυ της καρδιάς, ώστε να μην μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλείται μπορεί να απαιτεί συσκευή κοιλιακής υποβοήθησης ή μεταμόσχευση καρδιάς.
▶️Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο: Εάν ο μυς της καρδιάς σας τραυματιστεί και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα, το αίμα που συγκεντρώνεται στην καρδιά μπορεί να σχηματίσει θρόμβους. Εάν ένας θρόμβος εμποδίζει μία από τις αρτηρίες της καρδιάς, προκαλείται καρδιακή προσβολή. Εάν ο θρόμβος φτάσει σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, προκαλείται εγκεφαλικό επεισόδιο.Γρήγορος ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός: Η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.
▶️Ξαφνικός καρδιακός θάνατος: Ορισμένες σοβαρές αρρυθμίες μπορεί να κάνουν την καρδιά να σταματήσει να χτυπά (ξαφνική καρδιακή ανακοπή). Είναι θανατηφόρα κατάσταση, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.
?Πρόληψη
Δεν υπάρχει ειδική πρόληψη για τη νόσο. Ωστόσο, τα παρακάτω μέτρα θα σας βοηθήσουν:
✅Αποφύγετε άτομα που έχουν ιογενή ή παρόμοια με γρίπη ασθένεια έως ότου αναρρώσουν. Εάν είστε άρρωστοι με ιικά συμπτώματα, προσπαθήστε να ✅αποφύγετε την επαφή με άλλους για να μην τους κολλήσετε.
✅Ακολουθήστε κανόνες καλής προσωπικής υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.
✅Αποφύγετε τις επικίνδυνες συμπεριφορές. Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για λοίμωξη του μυοκαρδίου που σχετίζεται με τον ιό HIV, να κάνετε πάντα σεξ με προφυλάξεις και μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά.
Κάντε τα εμβόλιά σας. ✅Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τα συνιστώμενα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προστατεύουν από την ερυθρά και τη γρίπη, ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα.
Προηγούμενο άρθρο✅1 ΧΡΟΝΟΣ COVID-19 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (O.K.Π.Α.Δ.Β) 2020-2021 ΑΝΑ ΔΟΜΗ ✅ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
Επόμενο άρθρο?Δωρεάν covid test για όλους τους κατοίκους των Βριλησσίων, την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, από τις 10:00 – 15:00, στην πλατεία Αναλήψεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων