Ο διαβήτης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα. Τα πιο γνωστά είναι η επίμονη δίψα και η συχνοουρία. Υπάρχουν όμως κι άλλα λιγότερο προφανή σημάδια.

Πολλοί από τους ανθρώπους που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, δεν έχουν ιδέα ότι πάσχουν από τη νόσο μέχρι να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις. Να διαπιστώσουν έτσι ότι έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή μέχρι να εκδηλώσουν επιπλοκές του διαβήτη.

5 πρώιμα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει διαβήτης
*Περιοδοντίτιδα: Η περιοδοντική νόσος μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στους διαβητικούς ασθενείς. Η περιοδοντική νόσος αυξάνει τα «σήματα» φλεγμονής του οργανισμού τα οποία αυξάνουν το επίπεδο γλυκόζης του αίματος. Αυτό δημιουργεί αυξημένα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια των οποίων ο οργανισμός λειτουργεί με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
*Αποχρωματισμός δέρματος: Πολύ πριν εκδηλωθεί ο διαβήτης, μπορεί να παρατηρήσετε σκουρόχρωμες κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού. Πρόκειται για τη μελανίζουσα ακάνθωση. Σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη. Την ορμόνη που χρησιμοποιεί το σώμα για να ρυθμίσει τη γλυκόζη στο αίμα, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη εκδήλωση διαβήτη.
*Περίεργη αίσθηση στα πόδια: Περίπου το 10-20% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, έχουν υποστεί ήδη κάποια νευρική βλάβη, που σχετίζεται με τη νόσο. Στα αρχικά στάδια, αυτό μπορεί μετά βίας να είναι εμφανές. Εκδηλώνεται σαν παράξενο μυρμήγκιασμα στα πόδια, μειωμένη αίσθηση ή μειωμένη ισορροπία.
*Πολύωρος ύπνος: Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στη διάρκεια της μέρας πάνω από μία ώρα, αντιμετωπίζουν 45% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται λιγότερο ή καθόλου μέσα στην ημέρα. Η αιτία δεν είναι σαφής. Εικάζεται όμως ότι μπορεί να αποτελεί σημάδι υποκείμενου προβλήματος όπως η κατάθλιψη ή η υπνική άπνοια, παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη.
*Απώλεια ακοής ή όρασης: Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και να προκαλέσουν αυξομειώσεις του υγρού που περιβάλλει τους οφθαλμούς. Αυτό προκαλεί θολή ή μειωμένη όραση. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου επανέρχονται στο φυσιολογικό, η όραση συνήθως αποκαθίσταται. Αν όμως ο διαβήτης μείνει αρρύθμιστος για πολύ καιρό, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη. Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τα νευρικά κύτταρα του αυτιού και να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Για ραντεβού εξετάσεων με παθολόγο, επικοινωνείτε με το τηλ των Ιατρείων 210-8045564

Προηγούμενο άρθροΔημοτικά ιατρεία -Κοινωνικό φαρμακείο: Ιατρείο Διατροφολογίας
Επόμενο άρθροΕνημέρωση:Στον χώρο της Κοινωνικής Ιματιοθήκης μπορείτε να βρείτε σχολικά βοηθήματα Γυμνασίου και Λυκείου δωρεάν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων